kerk en buurtwerk

Kerk en Buurtwerk Lombardijen
kerk en buurtwerk

Klikt u naar www.kerkenbuurtwerk.nl  om verdere informatie te verkrijgen.

Ook te volgen via facebook:

‘De Open Plek houden we erin'
Het is 2030, heel wat jaartjes na vandaag. Het is hartje zomer van 2030 in Lombardijen, de zon schijnt volop, de vogels fluiten overal. Ik rijd met mijn fiets door de wijk. Mensen lopen in en uit bij de winkels van het kleine winkelcentrum aan de Pliniusweg. Onder de nieuwe vijf hoog flat aan het water op de hoek van de Spinozaweg en de Catullusweg zijn drie bedrijven: een kledingreparatiebedrijf, een Italiaans eethuis en 'De Open Plek'. Nou ja, die laatste is niet echt een bedrijf, maar een plek die meer weg heeft van een ouderwetse buurtkroeg.

Het is 2030 en ik zie dat de mensen in Lombardijen er nog net zo aan toe zijn als pakweg 15 jaar geleden. De economie van Rotterdam is alweer achteruitgegaan en op de straten van Lomba zie je nog meer arme en verdrietige mensen dan vroeger. Want iedereen moet eigenlijk maar voor zichzelf zorgen, lees je vaak in de kranten. Er is nog steeds weinig geld en nog altijd moeten de mensen erg sappelen om de eindjes aan elkaar te knopen.
In 'De Open Plek' is het gezellig, het is er licht, grote ramen, leuke tafeltjes staan binnen met eenvoudige stoelen. Als je er binnenkomt, kom je in een grote ruimte waar mensen op verschillende plekjes zitten. Moeders met kinderen zitten leuk te beppen, de kinderen dwarrelen eromheen. In een kamer achter de grote ruimte is het een drukte, want er is taalles. De kamer is eigenlijk te klein, maar de grote zaal is niet altijd beschikbaar.
Elke zondag is er een viering in de grote zaal, die eigenlijk helemaal niet groot is, maar die zo heet omdat de andere kamers klein zijn. De dominee schuift een half uur voor de dienst de tafel in een hoek van de zaal, legt wat dingen klaar: een bijbel, liedboeken en zo meer. Rond kwart voor tien komen de mensen binnendruppelen voor de viering. Ze begroeten elkaar, ze kennen elkaar, doordeweeks spreken ze elkaar en vangen ze elkaar op. De ene week speelt er iemand gitaar, de andere week speelt iemand op de piano.
Doordeweeks kunnen de mensen van Lomba langskomen in 'De Open Plek' met al hun vragen. Dat doen ze al heel lang, want pakweg 15 jaar geleden was er ook al een spreekuur. De mensen vinden het fijn dat ze met al hun vragen naar 'De Open Plek' kunnen. Voordat de wijkkerk - want dat is 'De Open Plek' - er was, kon je eigenlijk nergens eens rustig praten over je zorgen en over de dingen van alledag. 'De Open Plek' ligt erg in de loop, dus je kunt er makkelijk binnenstappen.
'De Open Plek, die houden we erin', zeggen de buurtbewoners van Lombardijen tegen elkaar.

Bart Starreveld